БГ


EN

„Никога не се предавай. Никога не се предавай. Никога, никога, никога, никога "...

„Никога не се предавай. Никога не се предавай. Никога, никога, никога, никога – в нищо, голямо или малко, едро или дребно – никога не се предавай, освен заради убежденията на честта и разума. Никога не отстъпвай пред силата. Никога не се предавай пред очевидната смазваща мощ на врага”.

Сър Уинстън Чърчил

НЕ СПИРАЙТЕ ДА ВЪРВИТЕ!

Според една история в древен Тибет всички монаси се събирали веднъж годишно и им била давана възможност за гарантирано просветление – всичко, което трябвало да правят, е да преминат през „Стаята на хилядата демони” и да излязат живи. Стаята на хилядата демони била катраненочерна, пълна с хиляда демони, които се явяват пред вас маскирани като най-големите ви и лоши страхове: паяци, змии, отвесни пропасти, изпълващи сърцето с ужас. Единственото правило било, че след като веднъж човек влезе вътре, никой не можел да дойде да го спаси и било невъзможно да излезе през вратата, от която е влязъл. За малцината смели монаси, които дръзвали да се изправят срещу страховете си в стремежа си към щастие, успех и просветление, имало един съдбоносен съвет:


Независимо какво си мислите, че виждате, чувате или усещате, продължавайте да се движите. Ако продължите да вървите, в края на краищата ще стигнете дотам, докъдето искате!


Очевидно, за да получи човек просветление трябва да стигне до края на мрака, преодолявайки всичките си страхове и предразсъдъци. Едно, едничко нещо му е необходимо, за да се случи чудото на живота му и това е стабилна доза упорство. Американският президент Калвин Кулидж е повече от красноречив относно тази съдбовна добродетел:

„Нищо на света не може да замени упорството. Талантът не може: нищо не е по-обичайно от неуспели хора с талант. Гениалността не може: непризнатите гении са нарицателно. Образованието не може: светът е пълен с образовани неудачници. Упорството и решителността единствено са всемогъщи”.

реклама